Pest (Zararlı) Ne Demektir? İşletmemde, Evimde Hiçbir Canlı İstemiyorum!
Tabi ki tüm canlıları öldürmemeliyiz, sadece zararlı olanlarla mücadele etmeliyiz. Pest, zararlı demektir. “Peki zararlı ne demektir?” diye sorduğunuzu duyar gibiyim. Aslında bu zararlı kelimesinin anlamı ilaçlama sektörünün tabanını oluşturan konudur. Bu konu WHO (Dünya Sağlık Örgütü) tarafından tanımlanmış ve tüm ülkelerde sağlık kurumları tarafından -ülkemizde de TC Sağlık Bakanlığı takibinde- yönetilen tüm gıda güvenliği prosedürlerine büyük bir başlık olmuş konudur.
Zararlı; üzerinde mikroorganizmalar taşıyan ve evlerinizde işletmelerinizde, özellikle gıda güvenliği önemli olan gıda üretim tesislerinde, restoranlarda, hastanelerde vb. alanlarda bu mikroplar, eğer bir canlı ile taşınabiliyor ve bulaşma sonucu risk oluşma şansı varsa o zaman o canlı zararlı olarak tanımlanabilmektedir. Hatta ek bir bilgi olması amacıyla şu bilgiye de vermek isterim sizlere: Zararlı kapsamına girmeyen canlılar için kimyasal, biyolojik veya elektronik üretimler yapmak ve uygulamak tüm dünyada yasaktır. Hayvan haklarını da önemsiz saymamalıyız.
Peki hangi canlılar mikrop taşır ve zararlı kapsamına girer?
Ilk akla gelenler alttakiler olacaktır.
- Hamamböcekleri ve türleri
- Fareler ve türleri
- Uçkunlar (karasinek, sivrisinek, gider sinekleri, meyve sinekleri vb)
- Bit, pire, kene, tahtakurusu gibi kanla beslenen canlılar
Bunlara ek olarak sizlere belki de bilmediğiniz bir canlıyı “kuşlar” ı takdim etmek isterim. Maalesef, gayet sevimli olan kuşlar da birçok mikrop taşıyabildikleri, birçok noktaya konarak mikropları yayma riskleri olduğu, dışkıları ile ürünlere zarar verdikleri ayrıca konakçı dediğimiz türlerden kene, pire vb. taşıyabildikleri için zararlı kapsamına alınmışlardır. Kuş mücadelesinde amaç canlıyı öldürmek değil, binamıza yaklaşmasını, yuvalanması engellemektir. Kuş ağları, kuş lazerleri, kuş telleri vb. mekanik yöntemlerle mücadele edilir.
Bu zararlılarla nasıl mücadele edeceğiz?
Hamamböceği, fare, uçkun, bit, pire mücadelesinde amaç kaynağı kurutmak ve bir daha oluşumunu engellemek üzerine gözlem noktaları, jel uygulamalar vb. yöntemlerle tespiti hızlandırmaktır.
Tahtakurusu mücadelesinde yöntem kişileri bilgilendirmek ve büyük çoğunlukla seyahat yoluyla dünyaya yayılmaya devam eden tahtakurularını ilk anda hızla tespit edilip yayılmasını engellemektir.
Kene mücadelesi veteriner ve sağlık ekipleri ile birlikte yapılmalı ve tecrübeli olmayan ilaçlama firmalarına bırakılmamalıdır.