Dünyanın En Ölümcül Hayvanı – Sivrisinekler İle Mücadele

Dünyanın En Ölümcül Hayvanı – Sivrisinekler İle Mücadele

DÜNYANIN EN ÖLÜMCÜL HAYVANI – SİVRİSİNEKLER İLE MÜCADELE:

Dünyanın en ölümcül hayvan ı nedir diye sorsam ilk aklımıza gelenler yırtıcı olan, aslan, kaplan, yırtıcı kuşlar gibi hayvanlar gelir, değil mi?

Yazımızın başlığından da anlayacağınız gibi, en ölümcül hayvan “SİVRSİNEKLER” dir. İnsanlık tarihi başladığından beri 45 milyardan fazla insanın sivrisinekler nedeni ile öldüğü düşünülmektedir.

Sivrisinekler ne yapıyor da insanlar ölüyor?

Bu hayvanlar, kan emerek beslenirler. Vücutlarının altı katı kan emerler; bu 15 dakikada 300 mikrolitre kan demektir. Bu bir insanın aynı süre içinde 200 kilo su içmesine denktir. Sivrisinekler,  yaşamak için şekere, protein’e ihtiyaç duyarlar. Bunu da bitki ve meyve sularından elde ederler. Kana ise yalnız dişi sivrisinekler muhtaçtırlar, çünkü dişiler yumurta üretirler ve bunun için kana ihtiyaç duyarlar. Bu durumda yalnız dişi sinekler bizleri ısırırlar.

Sivrisinekler kanımızı emdikleri ve bu kanları taşıdıkları için hastalık bulaştırırlar. Örneğin sarı humma, fil hastalığı ya da sıtma gibi parazit hastalıklarını taşıyabilirler. Bu hastalıklarda günümüzde dahi insanların ölmesine neden olur.

Neyse ki, AIDS’e sebep olan HIV virüsü ise bu canlılarda gelişme ortamı bulamaz. Virüsler sivrisinekler tarafından taşınmaz.

Öyle ise SİVRİSİNEKLER ile nasıl mücadele etmeliyiz?

Sivrisineklerin üremelerinin yumurta ile olduğunu yukarıda değinmiştik. Dişi sinekler çiftleşmeden sonra yumurtalarını genelde durgun sulara ya da yavaş akan sulara bırakır. Çok ender durumlarda su hızlıda aksa su kenarındaki nemli toprak yüzeyi, atılmış bir araba lastiği, bir konserve kutusu, sık kullanılmayan kuyular, otellerde peyzaj amaçlı kullanılan içi boş saksılar ya da sulama sonucu oluşan su birikintileri vb. yerlere bırakır.

Yaklaşık yumurta sayısı her defasında 400 adet civarındadır. Uygun gelişim ortamını bulan yumurta açılır ve larva çıkar ardından değişime uğrayan larva, ergin sinek olur ve çok kısa sürede(8-10 gün) ergin sineğe dönüşerek oda yumurta bırakır. Anlaşılacağı gibi üreme hızları çok yüksektir.

Üreme hızları bu kadar yüksek olan sivrisineklerde “larva döneminde” yapılan mücadele en etkin olan mücadeledir. Larva mücadelesi öncelikle yerel yönetimlerin, sivrisineklerin “üreme ortamlarının ıslahı” ve “üreme ortamlarında biyolojik mücadele” yapması ile büyük başarı kazanılmakta ve yaz ayları daha rahat geçmektedir. Kısaca yerel yönetimlerin larva dönemi mücadelesini etkin yapmasının çok önemli olduğunu vurgulamak istiyorum. Elbette firmalarda, çiftliklerde, kısaca gerekli olan tüm müşterilerimizde larva mücadelesini SAFRAN’da yapmaktadır.

Yaz ayları başladığında ergin sivrisinekleri görmeye başladığımızda da mücadelemiz devam etmektedir. Bunlar ULV ile mücadele ve iç alana sivrisineklerin girişini engelleyecek sistemler kurulması olarak belirtilebilir. Kapıların, pencerelerin kapalı olması, açık kapı ve pencerelere sineklik takılması, kapı perdeleri takılması, hava perdeleri kullanılması gibi önlemler içeri girişleri engelleyecek sistemler arasındadır.

Sivrisinek sorununuz var ise SAFRAN’ı arayın, uzman ekibimizin hedefe yönelik mücadelesi ve sizleri yönlendirmesi sayesinde, kısa sürede çözüme ulaşalım.