Tahta Kurusu (Bed Bugs) Mücadele Yöntemleri

Tahta Kurusu (Bed Bugs) Mücadele Yöntemleri

TAHTA KURUSU (BED BUGS) MÜCADELE YÖNTEMLERİ:

Diğer iki yazımızda, Tahta Kurusunu tanıdık, tespit yöntemlerine baktık. Şimdi çok hızla yayılan bu zararlı ile nasıl mücadele edeceğimize bakalım.

Bed Bugs (Tahta Kurusu) Mücadelesi: (Otelde olan mücadele yöntemini inceleyelim. Diğer yerler için bu kuralları uygularız.)

Bed Bugs tespit edilen odada öncelikle,

1) Odadan hiçbir eşyayı dışarı çıkarmayın (kat arabası ve vakum dahil),

2) Oda sıcaklığını değiştirmeyin,

3) Oda da görev yapan personel, odaya girişlerde ayaklara galoş ve tam tulum giyer. Galoş ve tulumlar odadan çıkmadan çıkarılarak, naylon torbalara alınarak imha edilir.

Daha sonrasında yapılacaklar,

  1. Işıkları ve perdeleri kapatın,
  2. Tespit edilen odada bulunan, valiz, kişisel eşyaları kontrol edin. Mümkün olduğunda valiz vb. eşyalara buhar uygulaması yapın. Kıyafetleri, mümkün olan en yüksek sıcaklıkta, diğer eşyalara karıştırmadan yıkayın ve yine mümkün olan en yüksek sıcaklıkta kurulayın. Ergin bed bugs bertaraf etme sıcaklık değeri, 60 ⁰C dir. Bed Bugs yumurtaları için 130 ⁰C ve üzeri sıcaklık gereklidir. Sorun otelde yaşandı ise, misafirin başka odaya taşınması sağlanmalıdır.
  3. Nevresimler, yorganlar ve çarşaflar yatağın etrafı dolaşılarak ve ortaya toplanarak çıkarılması sağlanır. Toplanan tüm eşyalar, plastik torbalara konularak ağzı sıkıca kapatılır. Yukarıda belirtilen şartlarda yıkama ve kurutulması sağlanır. (Bed bugs yoğunluğu çok olan ortamlarda ki eşyaların özenle ortamdan uzaklaştırılması ve yakılması da gerekebilir.)
  4. Yatak üzeri eşyalar sökülürken, bed bugs varlığı kontrollerine devam edilir ve yoğun bir bölge olup olmadığına bakılır.
  5. Yatak başı, prizler, duvara monte ayna, tablo, kornişler gibi eşyalar, süpürgelikler ve halının duvara temas eden yerden sökülmesi sağlanır.
  6. Oda da yoğun bir bed bugs aktivitesi var ise, yatak, yatak örtüleri, kumaş, deri vb. den yapılmış ve yuvalanmaya uygun yatak başları ve halılar, yakılmak üzere söktürülür, etrafa bulaştırılmayacak şekilde izole edilerek yakım alanına gönderilir.
  7. Odada az sayıda bed bugs görüldü ise, eşyaların risk durumuna göre değerlendirme yapılır. Eğer etkin mücadeleye uygun bir yapı da ise, bed bugs mücadelesi başlatılır.
  8. Yukarıda belirtilen tüm çalışmalar ve kontroller sonrası yapılacak uygulamalar;
  • Odada kalan yatak, baza, halılar, perdeler, mobilyalar vb. eşyalara kuru buhar uygulanır. Kuru buhar sıcaklığı, ortalama 150-170 ⁰C civarında olması önemlidir. Kuru buhar kullanımındaki önemli olan diğer bir konu ise, uygulama yapılan yerlerde nem oluşmadığından, nem kaynaklı küflenmenin önüne geçilmiş olunur.

 

  • Kuru buhar uygulaması sonrası, güçlü bir vakum makinesi ile yukarıda belirtilen tüm eşyalar vakumlanır.
  • Buhar ve vakumlama sonrası, kimyasal ilaç listemizde belirtilen ve bed bugs’lara etki eden insectisit ile sıvı uygulama yapılır. Uygulama, yatak başı arkası, yatak, baza, perdeler, kornişler, süpürgelikler, halılar, çekmeceler ve dolap içlerine ve odada bulunan diğer eşyaların arkalarına yapılır. Uygulama sonrası en az 3 saat odaya girilmez ve ilaçların kuruması sağlanır.
  • Bed Bugs etkinliğine göre, gerekli olduğuna karar verilir ise, yarı fumigant uygulaması da yapılır. Bu uygulama yapılmadan önce, yangın alarmları ve havalandırmalar kapatılır. Dışarı sızma ihtimali olan tüm açıklıkların izolasyonu sağlanır. Uygulama sonrası, en az 12 saat ortam kapalı tutulur. Daha sonra havalandırma yapılır.
  • Kimyasal uygulama sonrası, ortam 7 gün kendi haline bırakılır ve kullanılmaz.

NOT 1: Bed Bugs aktivitesi olan ortamın yanlarında, alt ve üst katında riskli olduğu düşünülen ortamlar var ise yukarıda tanımlanan tüm uygulamaların buralara da yapılması gereklidir.

 

Bed bugs mücadelesi tamamlanan ortamın kullanıma alınması:

  • 7 gün kendi haline bırakılan ortam detaylı olarak kontrol edilir. Hiçbir şekilde bir ize rastlanmaz ise, ortam temizlenir. Sökülen tüm eşyalar yerine takılır ve gerekli olan onarımlar yaptırılır ve kullanıma açılır.
  • 1 ay sonra müdahale edilen ortamların tekrar detaylı kontrollerinin yapılması, sorun yok ise rutin kontroller ile kullanıma devam edilmesi gerektiği müşteri yetkilisine anlatılır.

Sonuç:

Bed bugs bulaşmasının ana kaynağının çapraz bulaşma olması ve bulaşmanın önlenmesinin güçlüğü nedeni ile tekrar bed bugs görülme ihtimali olduğu unutulmamalıdır.